Projekat finansira
Evropska Unija

Široka lepeza traženih zanimanja u Brčko Distriktu BiH

Pred maturantima i maturanticama osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta jedna je od najvažnijih životnih odluka – odabrati školu, odnosno zanimanje kojim će se baviti u svojoj radnoj karijeri. Kada je riječ o potrebi za zanimanjima sa visokom i višom školskom spremom, u odnosu na ostatak države zanimljiva je potražnja za farmaceutskim tehničarima, što je i u prošloj godini činilo trećinu novozaposlenih.

Podijelite vijest

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pred maturantima i maturanticama osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta jedna je od najvažnijih životnih odluka – odabrati školu, odnosno zanimanje kojim će se baviti u svojoj radnoj karijeri. Kada je riječ o potrebi za zanimanjima sa visokom i višom školskom spremom, u odnosu na ostatak države zanimljiva je potražnja za farmaceutskim tehničarima, što je i u prošloj godini činilo trećinu novozaposlenih. Važne informacije o kretanjima tržišta i potrebama poslodavaca dobivene su na osnovu uvida u evidenciju nezaposlenih u BD te realiziranog Istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje će uskoro biti objavljeno. Aktivnost je provedena uz tehničku podršku projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

 „Ohrabruje nas činjenica da se među visoko kvalifikovanom radnom snagom u 2021. traže i novinari, menadžeri za marketing, arhitekti i doktori medicine što nam daje razlog za optimizam da se različite industrije oporavljaju od COVID-19 posljedica i da se mladim ljudima otvaraju mogućnosti i u ovakvim oblastima“, istakla je Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta. Među traženim VŠS i VSS zanimanjima su i građevinski inženjer i laborant.

Prema njenim riječima kolege i kolegice iz Zavoda prava su adresa za maturante i maturantice i njihove roditelje da dobiju informacije o kretanjima na tržištu rada, te ih je pozvala da se obrate savjetodavcima u Zavodu za informacije o stanju na tržištu rada, što svakako može biti značajna informacija u donošenju konačne odluke.

U okviru ovog projekta Zavod je realizirao brojne aktivnosti, poput stručne podrške u prikupljanju i analizi podataka te povećanju vidljivosti rezultata rada. Također, Zavod kontinuirano radi na informisanju mladih kroz karijerno savjetovanje, ali i organizovanje sajmova zapošljavanja. Organizirajući posjete školama, online platforme, sajmove i druge vidove formalnog i neformalnog informiranja i karijernog savjetovanja, Zavod je izgradio prepoznatljivost kao ključni izvor informacija u ovom procesu. Ipak, situacija sa pandemijom COVID-19 je uzrokovala da rad sa školama bude u smanjenom intenzitetu, što pred mlade stavlja zahtjevniji zadatak da se sami informišu kroz sve raspoložive izvore.

Raznovrsnost ponude zahtjeva od mladih ljudi da odaberu nešto što ih zanima, ali da to i dalje bude tražen profil na tržištu. Sve informacije koje maturantima i maturanticama kao i njihovim roditeljima mogu pomoći prilikom odabira zanimanja, odnosno daljeg školovanja, na raspolaganju su na www.zzzbrcko.org.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI

KROZ OBUKU UPOSLENIKA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE DO UNAPRIJEĐENJA AKTIVNIH MJERA ZAPOŠLJAVANJA

U organizaciji projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“, koji finansira Evropska unija, u Sarajevu je za uposlenike zavoda za zapošljavanje iz Republike Srpske, Federacije BiH, kantonalnih službi za zapošljavanje i Brčko Distrikta, 23. i 24. juna održana obuka ne temu redizajna aktivnih politika tržišta rada, trening trenera regionalnih/kantonalnih koordinatora istraživanja i obuka o saradnji sa poslodavcima.

OČEKUJE SE RAST OBIMA POSLOVANJA I POVEĆANJA PLATA U BRČKO DISTRIKTU

„Skoro 50 posto ispitanika istaklo je da očekuje rast obima poslovanja kao i finansijskih rezultata u 2021. godini, a 17 posto njih planira i povećanje plata radnicima“, jedan je od zaključaka istraživanjatržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje je provedeno u januaru 2021. godine. U istraživanju koje je realizovano od strane Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, uz tehničku podršku projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija, učestvovalo je 219 poslodavaca koji su u trenutku ispitivanja imali 1723 angažovana radnika.