Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Mjere za zapošljavanje žena – korak bliže zaposlenju: Opet radim, opet živim

Projekat Evropske unije “Unapređenje istraživanja tržišta rada”,u saradnji sa zavodima za zapošljavanje, predstavlja pozitivna iskustva osoba koje su kao korisnici mjera za zapošljavanje pronašli zaposlenje ili razvili vlastite poslovne ideje.

Podijelite vijest

Spletom životnih okolnosti, Zumreta Salkanović  je prestala raditi, povukla se u sebe i okrenula obitelji. O tome da ponovo radi je potpuno prestala razmišljati, iako je, u ranoj mladosti, kao polukvalificirani šivač i izrađivač gornjih dijelova obuće s radošću radila ovaj posao.

Na inicijativu osoblja podružnice Službe za upošljavanje iz Odžaka, a na temelju mjere „Zapošljavanje žena 2018“ prihvatila je posao u svojoj struci u firmi Brkić A&A doo Odžak. Očekivano, nakon zaposlenja sve se promijenilo. Zumretin život odjednom je ponovo postao nov, uzbudljiv i zanimljiv. Upoznala je puno novih osoba, počela više razgovarati, upoznavati nove suradnike, suvremene tehnologije i nove načine rada i proizvodnje. Toj pozitivnoj promjeni obradovali su se ne samo njeni prijatelji već i cijela obitelj. Nove, svakodnevne obveze izvan obitelji navele su Zumretu da promijeni ritam života i da više planira, kako svoj poslovni, tako i privatni život. Iako je njen ugovor trajao tek devet mjeseci, to je bilo sasvim dovoljno da čvrsto odluči kako više neće biti nezaposlena. Sa tako pozitivnim pristupom vrlo brzo je našla novi posao i to kod susretljivog poslodavca u pozitivnom i aktivnom okruženju.

Potaknuta korisnim savjetima i razumijevanjem poslodavaca, Zumreta je danas zaposlena, sretna i zadovoljna. „Opet radim i opet živim. Od zatvorene i povučene osobe, koja je dane provodila u kući podređena svima i svakome, s novim poslom sam se preobrazila u samostalnu osobu, spremnu za novi život i nove izazove“, poručuje Zumreta Salkanović. Unapređenje aktivnih mjera kroz projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ predstavlja nastavak podrške Evropske unije u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini s ciljem borbe protiv nezaposlenosti. Usvajanje novih, poboljšanih mjera će pomoći Zavodima da promijene negativnu statistiku nezaposlenosti žena, nudeći mogućnosti koje bi trebale utjecati na aktivnu politiku zapošljavanja a ženama, poput Zumrete, da promijene život.  

Služba za upošljavanje iz Odžaka je preko Federalnog zavoda za zapošljavanje, dobila podršku od Evropske unije u procjeni i unapređenju mjera za zapošljavanje žena kroz projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Projekat finansira Evropska unija s ciljem poboljšanja aktivnih mjera koje će povećati šanse nezaposlenih na tržištu rada i efikasniju potrošnju javnog novca koji se ulaže u programe zapošljavanja.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI