Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Od porodičnog servisa do uspješne kompanije 

Poticajne mjere Zavoda kreiraju nova radna mjesta i nove uspješne kompanije

Podijelite vijest

Azur Adilović je više od decenije u porodičnom servisu radio na projektovanju, montaži i servisiranju rashladnih, termičkih i klima uređaja. Krajem 2020. godine, otišao je u Gradsku upravu s namjerom da realizira svoju viziju kako bi porodični biznis trebalo da izgleda na nekoj većoj razini. „Čovjek bi pomislio, imaš volju, plan, cilj, pa i dovoljno sredstava i ići će sve jednostavno, ali ja sam umjesto prvobitne namjere širenja poslovanja ostao bez posla“, navodi Azur. Porodični servis FRIGO AS Tuzla u 2020. godini, nakon nekoliko desetljeća rada, došao je do momenta kada je trebao dalje širenje uz nove generacije. Vlasnik servisa Samir Adilović počeo se pripremati za penziju, a poslovanje prepuštati u ruke sina Azura. Međutim, Azur se susreo sa nizom proceduralnih prepreka – od nemogućnosti da iz obrtničke djelatnosti preraste u društvo ograničene odgovornosti, do toga da je jedva zadržao ime firme.

Rješenje svojih problema našao je prilikom savjetovanja u Birou za zapošljavanje Tuzla prilikom odjave iz radnog odnosa, jer je morao biti prijavljen na evidenciji nezaposlenih osoba.  Savjetodavac u Birou za zapošljavanje Tuzla je uputila Azura u sva njegova prava kao nezaposlenog lica. U razgovoru ga je obavijestila i o postojanju mjera poticaja u zapošljavanju i samozapošljavanju. Pratio je javne pozive te, čim mu se pružila prilika, aplicirao je na program „Start Up“. Od aprila 2020. godine je zvanično direktor firme FRIGO AS d.o.o. te je kroz program poticaja, zaposlio još dva radnika.

Zavodi za zapošljavanje kreiraju odgovarajuće mjere koje će djelovati u smislu poticanja zapošljavanja i smanjenja postojeće nezaposlenosti u zemlji. Podršku Birou za zapošljavanje Tuzla u procjeni i unapređenju mjera sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja pružila je Evropska unija u sklopu projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Projekat predstavlja nastavak podrške Evropske unije  u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. 

Danas je Azur uspješan poduzetnik koji upošljava druge i planira dalje širenje poslova. FRIGO trenutno priprema otvaranje poslovnice u Živinicama, a u skorije vrijeme planira širiti poslovanje i u Sarajevu. Azur želi promijeniti kulturu bh. poslovanja u kojoj bi kompanije trebale više surađivati . Njegov moto je „vrijedno raditi, nuditi kvalitetne usluge i poštovati radnička prava!“. Budućim poduzetnicima savjetuje: „Uz jasan cilj, naoružani strpljenjem, uz znanje, sposobnosti, ljubav i želju svakako trebate pokrenuti vlastiti posao!“

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI