Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Pripravnički staž – integracija u svijet rada

Uz pomoć Zavoda do uspjeha u zapošljavanju - Priča o Mariji Kovačević, diplomiranoj socijalnoj radnici iz Pala.

Podijelite vijest

Marija Kovačević, diplomirana socijalna radnica iz Pala, na evidenciji nezaposlenih je provela više od godinu dana. Iskoristila je mogućnost i prošla je obuku Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za aktivno traženje posla. Vrlo brzo je uvidjela da u sredini u kojoj živi postoji značajan broj osoba istog zvanja na evidenciji nezaposlenih i da će joj to biti otežavajući faktor u nalaženju posla.

U razgovoru sa svojim savjetodavcem u službi, saznala je da Zavod raspisuje javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja mladih VSS u svojstvu pripravnika. Navedeni Program ima za cilj osposobljavanje za samostalan rad u struci i povećanje konkurentnosti na tržištu rada. Najveći procenat učesnika u ovom programu su mladi do 30 godina koji su, u prosjeku, nezaposleni duže od godinu dana. Marijino iskustvo potvrđuje rezultate istraživanja koji upućuju da su žene u većem riziku od dugoročne nezaposlenosti, te da ova mjera djeluje i u smjeru smanjenja prisutne nejednakosti između žena i muškaraca po pitanju učešća na tržištu rada.

U uslovima visoke stope nezaposlenosti mladih i nedostatka radnog iskustva u svom zvanju bilo je neophodno dati maksimum u obavljanju poslova pripravnika i pokazati punu spremnost za rad. Marija je uspješno položila pripravnički ispit i stekla jednogodišnje iskustvo u radu te nakon toga zasnovala radni odnos u Centru za socijalni rad.

Ovo je samo jedan od pozitivnih primjera dobre prakse u zapošljavanju i potvrda da je ovaj program prepoznat po tome što omogućava mladim ljudima sticanje znanja, vještina i kompetencija kao i brže integrisanje u proces rada. Međutim, koliko je važno da Zavod ima kvalitetne mjere, toliko je važno da nezaposleni kontinuirano rade na sebi, te poduzmu sve šta je u njihovoj moći da postanu konkurentniji na tržištu rada. Osim osposobljavanja mladih za samostalan rad u struci, ova mjera doprinosi i ostanku mladih u zemlji.

Podršku Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske u procjeni i unapređenju mjera sufinansiranja zapošljavanja pripravnika pružila je Evropska unija u sklopu projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Cilj podrške Evropske unije  je povećati šanse nezaposlenih na tržištu rada, kroz efikasniju potrošnju javnog novca koji se ulaže u programe zapošljavanja. Projekat predstavlja nastavak višegodišnje podrške Evropske unije u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini s ciljem borbe protiv nezaposlenosti.

Marijina priča je još jedna potvrda da uz vlastit rad na usavršavanju znanja i vještina te uz podršku Zavoda, koji uz finansijsku i tehničku podršku Evropske unije usvaja najbolje prakse EU, moguće je ostvariti napredak u oblasti zapošljavanja u Bosni i Herzegovini.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI