Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Koju školu upisati?

Federalni zavod za zapošljavanje je, sa ciljem boljeg informisanja učenika i roditelja, ali i donosilaca politika izradio izvještaj „Koju školu upisati?“ o stanju i ponudi srednjoškolskog obrazovanja u Federaciji BiH.

Podijelite vijest

Upis u srednju školu učenicima završnih razreda osnovnih škola može biti veoma stresan period. Pored njih, veliku odgovornost za njihove izbore imaju i roditelji. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi u perspektivi učenik želio da radi ili studira nakon srednje škole.
 
Izvještaj ukazuje na ponudu srednjeg stručnog obrazovanja i mogućnosti školovanja po završetku osnovnog obrazovanja i može poslužiti kao koristan materijal prilikom donošenja odluke o upisu određenog smjera u srednjoj školi. Također, ovaj izvještaj otvara mogućnosti za dalja istraživanja u sagledavanju procjena ponude radne snage na tržištu rada, te u kojoj mjeri se obrazuju kadrovi koji će sutra participirati na tržištu rada i da li upisna politika može odgovoriti sve većim iskazanim problemima od strane poslodavaca po pitanju pronalaska radnika, posebno sa srednjom stručnom spremom.

Izvještaj je za potrebe Federalnog zavoda za zapošljavanje izrađen uz tehničku podršku projekta „Unapređivanje istraživanja tržišta rada“, koji finansira Evropska unija i provodi konzorcij NIRAS IC Sp. z o.o., GOPA Worldwide Consultants, GOPA mbH Njemačka i Zavod za zapošljavanje Republike Francuske.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI