Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Podrška Službe učvrstila temelje „Kućice“

Mladi Bišćanin Edin Ibukić se nakon 10 godina boravka u Rijeci vratio u rodni grad kako bi svojim poduzetničkim duhom potpomogao razvoj lokalne privrede. Njegov najveći pokretač bila je velika želja za poboljšanjem kvalitete življenja u svom okruženju.

Podijelite vijest

Tokom boravka u Rijeci, ali i Bihaću, primijetio je veliku potrebu zaposlenih roditelja za vrtićkim uslugama. „Koliko god da grad ima vrtića, javnih ili privatnih, liste čekanja su duge“, navodi Edin. Tako je 2017. godine u Službi za zapošljavanje USK Edin prvi put saznao za mjere sufinansiranja zapošljavanja i za podršku pokretanja samostalne djelatnosti. Edin je vlastitim sredstvima otvorio privatnu predškolsku ustanovu Dječiji vrtić „Kućica“. Odgovornost koju je preuzeo je bila velika jer vrtić kreira temelje i mogućnosti za zdrav i radostan život i priprema djecu za budući život u porodici, poslu i društvu. Odgajiteljica predškolske djece je osoba od velike važnosti u razvoju djeteta, stoga mora imati odgovarajuće stručne sposobnosti i osobine ličnosti. Uz podršku Službe za zapošljavanje i poticajne mjere „Zapošljavanje žena“, Edin je zaposlio dvije osobe sa visokom stručnom spremom od kojih je jedna magistrica predškolskog odgoja, a druga bachelor predškolskog odgoja. Na taj način, kao poslodavac, Edin doprinosi postizanju cilja ove mjere, a to je, da se nezaposlenim ženama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost, te da se doprinese povećanju stope zaposlenosti žena.

Podršku Službi za zapošljavanje USK u procjeni i unapređenju mjera sufinansiranja zapošljavanja žena i samozapošljavanja pružila je Evropska unija u sklopu projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Projekat predstavlja nastavak podrške Evropske unije  u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.  Kroz analizu iskustva  poslodavaca u mjerama aktivnih programa zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, projekat će učestvovati u izradi prijedloga za njihovo unapređenje. Usvajanje EU standarda će pomoći Zavodima za zapošljavanje širom Federacije BiH efikasniju potrošnju javnog novca koji se ulaže u programe zapošljavanja, bolju integraciju nezaposlenih osoba na tržištu rada a time i efikasniju borbu protiv nezaposlenosti.

Vrtić „Kućica“ trenutno zapošljava šest radnika, a nakon nešto više od četiri godine zaslužio je dobru reputaciju u lokalnoj zajednici Bihaća. Edin savjetuje svim osobama koje se spremaju na sličan put da se dobro informišu o svim mogućnostima na samom početku, te da posjete sve institucije gdje mogu dobiti bilo kakvu informaciju u vezi sa pokretanjem vlastitog biznisa. „Jedna od ključnih institucija za razvoj mog poslovanja je i Služba za zapošljavanje USK-a koja već dugi niz godina plasira poticaje za sufinansiranje samozapošljavanja kao dobru podršku na početku poslovanja. Važno je da budući poduzetnici i poduzetnice to znaju!“, poručio je Ibukić.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI