Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Pahuljica je poletjela

Kako pokrenuti svoj biznis uz pomoć Službe za zapošljavanje

Podijelite vijest

Aida Softić iz Fojnice brižna je majka tri sina, supruga, domaćica, medicinska sestra i odnedavno uspješna poduzetnica.

Kao majka troje djece, često se susretala sa kožnim problemima koje prate skoro svako dijete. Uporno je pokušavala da nađe što prirodniji lijek, odakle je krenula njena priča koja će je učiniti uspješnom poduzetnicom. Prvu kremu na bazi biljnih putera i biljnih ulja, koja je imala svrhu da dubinski očisti i smiri kožu lica, je napravila za svoju djecu. Kada je najmlađi sin probao kremu, rekao je: „Mama, ova krema se na licu topi kao pahulje“. Ova rečenica će odrediti njen put i budućnost.

Potaknuta dobrim osobnim iskustvom, odličnim reakcijama prijatelja i rodbine koji su probali kreme, rodila se ideja za registriranjem obrta za proizvodnju prirodne kozmetike. Bez jasnog biznis plana, bez poznavanja administrativnih postupaka,  Aida se obratila za pomoć Službi za zapošljavanje u Fojnici.Uz usluge savjetovanja na birou, te uz financijsku potporu „Poticajna mjera – Zapošljavanje žena 2018“, uspješno je registrirala svoj obrt izapočela novo životno poglavlje. Ova mjera, čiji cilj je da se nezaposlenim ženama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost, bila je prava prilika za Aidin obrt i „Pahuljica“ je poletjela na put uspjeha.

Kako bi što efikasnije procijenila i unaprijedila mjere zapošljavanja žena,  Služba za zapošljavanje u Fojnici je dobila podršku Evropske unije kroz projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Ovaj projekat predstavlja nastavak podrške Evropske unije  u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.  Usvajanje EU standarda će pomoći Zavodima za zapošljavanje širom Federacije BiH da efikasnije ulažu sredstva  u programe zapošljavanja, bolju integraciju nezaposlenih osoba na tržištu rada a time i efikasniju borbu protiv nezaposlenosti.

Aidin obrt „Pahuljica“ samo je jedan od mnogobrojnih primjera da se uz adekvatnu savjetodavnu i financijsku pomoć službe za zapošljavanje te vlastiti angažman, može ostvariti napredak i promijeniti život. Danas, prirodna kozmetika „Pahuljica“  pomaže ljudima širom svijeta, ima preko 150.000 pratitelja na društvenim mrežama i asortiman od 70 različitih proizvoda i preparata za kožu, kosu i mnoge druge proizvode.

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI