Projekat finansira
Evropska Unija
Search
Close this search box.

Rezultati istraživanja tržišta rada u Republici Srpskoj za 2020/2021. godinu

Cilj istraživanja bio je prikupljanje podataka od poslodavaca o zapošljavanju u 2020. godini i potrebama zapošljavanja u 2021. godini, te kretanjima na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Podijelite vijest

Cilj istraživanja bio je prikupljanje podataka od poslodavaca o zapošljavanju u 2020. godini i potrebama zapošljavanja u 2021. godini, te kretanjima na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Upitnikom se ispitivalo stvarno stanje, mišljenja i percepcije u preduzećima na području Republike Srpske, a podaci su se prikupljali primarno od vlasnika, menadžera i menadžera ljudskih resursa, koji su bili upoznati sa radom preduzeća u prethodnom periodu, odnosno planovima za period koji slijedi.

Fokus ovakvog upitnika bio je na poslodavcu (preduzeću), s obzirom da poslodavac ima odgovornost za odabir tehnologije i načina organizacije rada i proizvodnje, te je najdirektnije uključen u tržište rada.

Istraživanje je pokazalo finansijske efekte poslovanja u 2020. godini i uticaj pandemije „KOVID 19ˮ na rad preduzeća. Opadanje u obimu poslovanja zabilježio je najveći procenat poslodavaca (47,1%). Stagnaciju obima poslovanja imalo je 31,1% poslodavaca, dok je rast prisutan kod 21,5% poslodavaca.

Poslodavci su u momentu provođenja ankete imali angažovanih 29.270 radnika, što je činilo 10% od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj, a prema vrsti ugovora 82% zaposlenih je imalo zaključen ugovor na neodređeno vrijeme, dok je 16,6% radnika imalo ugovor o radu na određeno vrijeme.

Gledajući broj zaposlenih po regijama vidimo da je najviše novozaposlenih radnika bilo u Prijedoru – 47,2%, Banjaluci – 35,5%, te u Istočnom Sarajevu – 32,4%.

Zanimanja za koja su poslodavci iskazali najveće interesovanje (od ukupnog broja novozaposlenih ) u 2020. godini su: vozači teretnih vozila, vozači kamiona, mašinski tehničari, trgovci, bravari, ekonomisti i dr.

Prilikom traženja radnika, poslodavci koriste lične kontakte i poznanstva (73,4% poslodavaca koristi ovaj pristup), te biro za zapošljavanje – 40,2% poslodavaca.

Na pitanje o zapošljavanju radnika iz posebnih kategorija veliki broj poslodavaca ima mogućnost da zaposli mlađa lica bez radnog iskustva (64,8%) i starije od 40 godina (56,1%).

Istek ugovora o radu je bio najčešći specifični razlog otpuštanja radnika (25,4%), a slijedi uticaj pandemije (21,4%) i smanjen obim poslovanja (19,6%). Žene čine 29,1% otpuštene radne snage.

Od ukupnog broja poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju (978), 478 planira zapošljavati nove radnike u 2021. godini.

Ukupan broj poslodavaca koji je spreman da ponudi praktičnu nastavu za učenike i studente iznosi 288, što je 29,4% od ukupnog broja poslodavaca u uzorku.

Najčešća zanimanja za koja poslodavci imaju mogućnost da organizuju praktičnu nastavu ili obuku obuhvataju: prodavač-trgovac, bravar, ekonomista, kuvar, elektrotehničar, konobar, automehaničar, mašinski tehničar, zavarivač – varilac, građevinski inženjer, zidar, arhitekta, inženjer elektrotehnike, stolar, tesar, građevinski tehničar, ekonomski tehničar, krojač, mašinski inženjer i armirač.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 978 preduzeća sa područja Republike Srpske, a istraživanje tržišta rada u Republici Srpskoj za 2020/2021. godinu, možete pogledati OVDJE.

Istraživanje tržišta rada ATV

PROČITAJTE

POVEZANE VIJESTI